29.10.12

Documentaires numero 2

Ik heb de afgelopen tijd weer wat documentaires gezien en ik kan ze echt aanraden. Daarom een deel twee van deze reviews!


De regels van Matthijs.

Dit is echt een documentaire waar je de tijd voor moet nemen. Pak een beker chocomel, of iets ander fijns en laat de wereld van Matthijs tot je komen. Klinkt heel dramatisch, maar als je niet van rustige, trage, of intense portret documentaires houdt is dit niks voor jou.  

'In De Regels Van Matthijs' filmt regisseur Marc Schmidt zijn jeugdvriend Matthijs, die als autist wanhopig orde in de chaos om hem heen probeert te scheppen. Mensen zijn onvoorspelbaar en onbetrouwbaar, ze houden zich niet aan de logica van zijn denken. Matthijs neemt ieder gesprek dat hij voert op en archiveert het, de archieven reiken tot het plafond. Als de woningbouwvereniging hem uit zijn woning dreigt te zetten, ziet Matthijs zelfmoord als enige uitweg.

Dit is een documentaire die onwijs veel indruk op me heeft gemaakt. Het is bizar om te zien waar Matthijs allemaal mee worstelt. Dingen die voor ons normaal zijn, zijn voor hem weer gestoord. Hier de link naar De Regels van Matthijs .Holland Doc: Ethel

Dit is zo'n ontzettend, ontzettend mooi portret! 'Ethel' gaat over de vrouw van Robert Kennedy, hij was weer de broer van John F. Kennedy. Ja en die kennen we allemaal sowieso wel. Maar van Robert Kennedy wist ik eigenlijk vrijwel niets. 

"In geen twintig jaar heeft ze een interview gegeven: Ethel, de vrouw van Robert F. Kennedy, houdt er niet van over zichzelf te praten. Haar jongste dochter Rory (Emmy Award-winnares) is het toch gelukt haar voor de camera te krijgen, met als resultaat een intiem portret van deze politieke dynastie. Met veel humor en relativeringsvermogen laat de film zien hoe Ethel en Robert elkaar hebben ontmoet en hoe ze pas aan zijn zijde politiek bewust werd. Terwijl de politieke ambities van haar man Robert en haar zwager John F. veel tijd vergden, is het toch gelukt om ook de kinderen op te voeden met een sterk sociaal bewustzijn. Hoe heeft Ethel het gered na de dood van haar man, als alleenstaande moeder met elf kinderen?'

Dit is de beschrijving die HollandDoc geeft over de documentaire, maar er komt zo veel meer aan bod dan alleen politiek. Je krijgt een beeld van het Amerika ten tijde van de segregatie, armoede, rellen. Het is een stukje geschiedenis vanuit hun perspectief en dat is héél mooi om te zien. En Robert Kennedy zou echt veel meer aandacht moeten krijgen, wat was dat een fantastische man. Een aanrader dus als dit jouw interesses zijn. Één minpuntje, de documentaire is nergens meer te vinden, volgens HollandDoc zijn de uitzendrechten teruggenomen namelijk. Dat wordt dus downloaden!


Femme de la Rue

De kortste van de drie, zo'n 25 minuten, is Femme de la Rue. Gewapend met haar camera ging de pas afgestudeerd Sofie Peeters de straat op. Ze werd namelijk constant lastig gevallen, bespot, uitgescholden, en geïntimideerd door mannen als ze langs liep. En, zo bleek, zij was niet de enige vrouw die er last van had/heeft.

"Zelden leidt één documentaire tot zo’n intensief debat in verschillende landen. De documentaire Femme de la Rue over seksisme in Brussel leidde vorige week tot commotie in België, maar inmiddels wordt er ook in Nederland en Frankrijk volop over gedebatteerd. '

Het is best wel bizar om als vrouw deze documentaire te kijken. Ik ben ook weleens nageroepen, of dat er kus geluidjes worden gemaakt. Maar dat zijn dan bouwvakkers waar je een keer langs fietst of gastjes op een scooter. Maar in Brussel, waar Sofie Peeters dus woont, is het gewoon stelselmatig treiteren van vrouwen. De documentaire kan ik nergens online vinden, maar ik heb hem gedownload. Dus als je hem wil hebben laat maar weten!


Veel kijkplezier

-x-Geen opmerkingen:

Een reactie posten