4.10.12

Inspirerende mensen

Ik houd er enorm van om naar documentaires te kijken. Vooral als er interessante, nederige, lieve, slimme, gekke personen centraal staan. Mijn all-time-favoriete mensen daarvan zet ik hier op een rijtje voor jullie, met de naam van de documentaire erbij zodat jullie ze mooi zelf kunnen gaan kijken!

David Hockney

Op een saaie avond zat ik een beetje te zappen tot ik bleef hangen op Nederland 2. Hier komen wel vaker interessante docu's bij AVRO Close Up, zo ook deze avond. 'Het Grotere Werk' gaat over kunstenaar David Hockney die, na jaren te hebben geleefd in Californië terugkeert naar Engeland  In en rondom zijn geboorteplaats Yorkshire probeert hij zichzelf als kunstenaar opnieuw uit te vinden. Midden op winderige heuvels plant hij zijn schildersezel en dan begint hij te kladderen. Hockney stond vooral bekend om zijn popart kunst, maar voor het eerst schildert hij de open lucht, landschappen, bossen op een kubistische/realistische manier. Langzaamaan worden zijn doeken steeds groter en groter. Een schilderij van een bos kan uit wel 12 doeken bestaan die samengevoegd inderdaad een bos vormen. Het is enorm intrigerend om te zien hoe een man van deze leeftijd nog zo'n streven heeft naar herontdekking van zichzelf. Daarnaast is het sowieso een prachtige documentaire qua beeld; het ruige Engelse landschap, het klimaat. En David Hockney is een wijze man, dus daar kun je van leren ;)!(Sir) Paul Smith

Wie kent hem niet, modeontwerper Paul Smit. Op zijn 14de stopte hij met school want hij wilde graag professioneel wielrenner worden. Helaas (of gelukkig?) kreeg hij een ongeluk waardoor deze droom uiteen spatte. In de maanden dat hij in het ziekenhuis lag ontmoette hij veel nieuwe mensen. Toen hij ontslagen werd uit het ziekenhuis besloot hij af te spreken met zijn nieuwe vrienden. De pub waar ze kwamen bleek populair te zijn bij kunst studenten en van het een kwam het ander. Paul had zijn nieuwe passie gevonden! Ik wil natuurlijk niet te veel verklappen, want het kijken van de documentaire is veel leuker! Zeker een aanrader als je geïntrigeerd raakt door andere mensen en van mode houdt!

Bill Cunningham

En dan het als klap op de vuurpijl, het meest eigenwijze en lieve mannetje op de wereld, Bill Cunningham. Als je een beetje de modeblogs volgt, en dan vooral streetstyle blogs, dan ken je Bill wel. Hij is de fotograaf van de mode op straat en werkt voor de New York Times. Meest opvallende feit is dat hij al 83 (!) is en nog steeds ronddartelt en fietst als een jong menneke. Alle grote modeweken gaat hij af, dus ook Parijs! Ook al houd je niet zo van mode, dan is het zeker al die moeite waard om te kijken wat de drijfveer is van deze man om dit werk vol te houden. Ook hier geldt, ik ga verder niks verklappen! Helaas kan ik de docu nergens online vinden dus dat wordt downloaden of kopen. Hier wel een linkje naar de trailer en de officiële site.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten